Questa è la notte di Santa Lucia senti nell’aria la sua magia. Lei vola veloce con suo asinello atterra davanti ad ogni cancello. Ad ogni finestra un mazzolin di fieno e l’asinello ha già fatto il pieno. Santa Lucia con il suo carretto lascia a tutti un gioco e un dolcetto. Porta ai bambini tanti regali tutti belli, tutti speciali.
Zal Santa Lucia deze nacht langskomen ? In een aantal streken van Noord- Italië kijken de kinderen vol verwachting uit naar de komst van Santa Lucia of Sint Lucia. In de nacht van 12 op 13 december gaan ze vroeg naar bed omdat de heilige Lucia roet in de ogen zou kunnen gooien van nieuwsgierige kinderen. Santa Lucia heeft de brieven met hun wensen ontvangen en is op weg samen met haar ezel om hun verlangens te vervullen. Aan de vensters wordt er hooi gehangen voor de ezel en op tafel worden er koekjes gelegd voor Santa Lucia. De volgende ochtend zijn de kinderen vroeg uit de veren om te kijken of Santa Lucia hun gedroomde speelgoed en snoepjes heeft gebracht. Je kunt dit feest dus vergelijken met het Sinterklaasfeest in België en in Nederland. Het is wel veel mysterieuzer want Santa Lucia is bijna nooit te zien en laat zich zeker niet in de ogen kijken daarom zijn de kinderen er zo in de ban van.Waar vindt het feest zijn oorsprong ?
Lucia werd geboren in het jaar 283 in Syracuse in het zuidoosten van Sicilië en stierf op 21-jarige als martelares gedurende de vervolgingen van de Romeinse keizers Diocletianus en Maximianus. Haar moeder was sinds jaren ziek en had heel wat geld uitgeven om te kunnen genezen maar de dokters hadden alle hoop opgegeven. Daarom stelde Lucia voor om samen op bedevaart te gaan naar Catania en te bidden bij het graf van Sint Agatha, de beschermheilige van de stad. De heilige Agatha verscheen in een visioen aan Lucia, kondigde aan dat haar moeder zou genezen en dat zij door haar sterke geloof de glorie van Syracuse zou worden en nog lang zou worden herinnerd. Eenmaal terug in Sycurase besloot Lucia alles wat ze bezat aan de armen te schenken om God te bedanken voor de genezing van haar moeder. Met een kroon vol kaarsen op haar hoofd ging ze door de straten en deelde haar bezittingen uit aan de behoeftigden. Lucia besloot voortaan om haar liefde te delen met God. Haar promesso sposo of beoogde echtgenoot kwam dit te weten en klaagde Lucia aan als christen. In die periode werden de christenen vervolgd door de Romeinen omdat ze de wet niet respecteerden en zo werd Lucia in 304 ter dood veroordeeld door de magistraat Paschasius. Lucia bood weerstand, de wachters konden haar niet afvoeren, ze doorstond de brandstapel maar uiteindelijk werd een messteek haar fataal.
Santa Lucia
Volgens een legende werden Lucia’ s ogen uitgestoken tijdens haar marteldood. Een andere versie heeft het over een heidense minnaar die haar ogen zo prachtig vond dat Lucia besloot haar ogen uit te steken en die op een schaaltje naar hem te sturen. De boodschap was duidelijk: laat me met rust ! Toch bleef Lucia in staat om te zien. In werkelijkheid zou dit niet gebeurd zijn maar is het een verwijzing naar het feit dat Lucia kon zien wat anderen niet zagen. De naam Lucia is dan ook afkomstig van het Latijnse woord lux of licht. Sint Lucia is de beschermheilige van de blinden en de opticiens, maar ook van de elektriciens en de steenhouwers. In de katholieke kerk wordt er nog atlijd voor haar gebeden om genezing te vragen van slechtziendheid en blindheid.Oorspronkelijk werd ze vereerd in Sicilië waar haar stoffelijk overschot werd bewaard maar waar nu enkel een leeg graf te zien is. Ze zou immers in 1040 door de Byzantijnen naar Constantinopel zijn gebracht en later na een kruistocht kwam haar lichaam in 1204 in Venetië terecht waar ze nu nog altijd rust in de kerk van San Geremia.
De kerk van San Geremia in Venetië
Het altaar met het stoffelijk overschot van Santa Lucia
In 1700 brak er in Venetië een epidemie uit die de ogen van de kinderen trof en werd Santa Lucia aanbeden voor genezing. Bij het binnengaan van de kerk werd aan de kinderen gevraagd om hun schoenen uit te doen met de belofte dat ze die bij het buitengaan zouden terugvinden vol met snoep en geschenkjes. Vandaar dus het onstaan en de verspreiding van het Santa Lucia kinderfeest in de regio Veneto en in andere streken die ooit gedomineerd werden door de Republiek Venetië waaronder Brescia en heel wat dorpjes in de buurt van het Gardameer.Een fresco in de dom van Caorle beschrijft het leven van Santa Lucia
De dom van Caorle
Weetje: Santa Lucia, la notte più lunga che ci sia of de nacht van Santa Lucia is de langste die er bestaat. Haar naamdag 13 december was volgens de juliaanse kalender immers de kortste van het jaar. Nu valt de winterwende op 21 december.